Производство на етерични масла в България през 2023

08. January 2024.

За поредна година ИнтелиАгро публикува своя анализ на производството и пазара на етерични масла. Версия на доклада можете да свалите чрез бутона "безплатни ресурси". За пълната версия можете да се свържете с нас чрез формата за контакти, а получаването му може да бъде свързано с допълнителни условия.

Ето и обобщение на основните изводи от проучването за 2023 г.:

• Пазарът на етерични масла, различни от цитрусовите и ментовите очаквано се сви през 2022 г, и изглежда продължа низходящия си тренд и през 2023 г.

• Високата потребителска инфлация в Европа и САЩ оказа своето влияние върху търсенето, а очакванията за рецесия допълнително влошават перспективата. Евентуално подобрение на икономическите показатели може да се очаква най-рано от средата на 2024 г.

• Износът на етерични масла (HS:330129) от България се забавя значително през първата половина на 2023 г.

• Непосредствената заплаха пред сектора на етерично-маслените култури от предстоящите промени в европейската регулаторна рамка (CLP, REACH) засега е избегната, но възможността за негативен развой остава и се отлага във времето.

• Пазарът на розово масло изглежда стабилизиран, за което влияние оказват както относително по-слабото производство в България, така и известни проблеми в Турция.

• Въпреки относително големите площи с розови насаждения, които се декларират у нас, производството на цвят (съответно на преработена продукция) ще бъде ограничено от конкуренцията за работна ръка, а част от градините остават занемарени.

• Пазарът на лавандула е в режим на свободно падане през 2023 г. и производството на масло няма да успее да се задържи на настоящите нива. Става все по-трудно да се оцени реалния добив на масло заради количествата, които се изваряват на ишлеме за сметка на земеделските производители и размера на стоковите запаси при тях.

• Пазарът на нишови масла изглежда също стагнира заради относително високите запаси от нереализирана продукция.

• Действащите преработвателните мощности ще намалеят като брой, а част от дестилериите вече са или тепърва ще бъдат обявени за продан.

Свързани статии

Износът на етерични масла от България се ускорява

05. декември 2022.

„Дестилирано в България“: Първа национална среща на преработвателите на етерично-маслени култури се състоя в Стара Загора

28. юни 2021.

Когато лилавото се оцвети в червено

14. август 2019.

Производство на етерични масла в България 2021

22. ноември 2021.